HOME peraia.gr | ΑΡΘΡΑ | ΑΣΤΕΙΑ-humor | ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ | PHOTOGALLERY | ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ

Γ. Παπανδρεου : Ουτε εκλογες, ουτε ανασχηματισμος

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ήταν ένας σημαντικός σταθμός, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώνοντας σχετικά του υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, τίποτα δεν τελείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε».
Η μάχη, όπως ανέφερε, ήταν δύσκολη και κερδήθηκε χρησιμοποιώντας το όπλο της ειλικρινούς προσπάθειας της χώρας και των επώδυνων, πολλές φορές, αποφάσεων για τους Έλληνες πολίτες, στοιχεία που επανέφεραν τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η μάχη, τόνισε ότι αναμένεται και η επικύρωση των αποφάσεων στις 25 Μαρτίου, αλλά έθεσε και ένα δίλλημα: ή συνεχίζουμε σταθερά και πάμε μπροστά, ή αγνοούμε αυτές τις αποφάσεις και γυρίζουμε στο παρελθόν. Το δίλλημα αυτό, όπως είπε, το έθεσε απευθυνόμενος στη συλλογική συνείδηση της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε την θριαμβολογία και την κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης, για την οποία είπε ότι συνέβαλε στην προσπάθεια της χώρας να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επιφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες στους Έλληνες πολίτες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά δεν θα τα κατάφερνε αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη. Η επιτυχία είναι δική τους, είπε, και σημείωσε ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.
Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο είπε ο κ. Παπανδρέου, ούτε πριν από ένα χρόνο, ούτε λίγες μέρες πριν γιατί ήταν πολλές οι ενστάσεις από ορισμένες πλευρές. Παλεύουμε καθημερινά, τόνισε, και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις, ανέφερε επίσης, είναι σημαντικές αλλά η πορεία μας πλέον θα εξαρτάται από τη δική μας βούληση και προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε ότι όταν υπάρχουν αυτά, η διεθνής κοινότητα τα επιβραβεύει.
Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε στο μέσον της φουρτούνας, οι σειρήνες είναι πολλές, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία για να σώσουμε τη χώρα και να πάμε μπροστά.
Ζήτησε μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αναμένονται αντιδράσεις από ορισμένα κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία δεν σέβονται την προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Εμείς, υπενθύμισε, είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων στα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση. Και ζήτησε από τους υπουργούς κάθε μέρα να είναι και πιο αποφασιστικοί απέναντι στα κατεστημένα που ξεβολεύονται. Χρέος μας, είπε, είναι να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Στην πορεία, πρόσθεσε, θα θιγούν πολλά προνόμια που μέχρι τώρα κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν δικαιώματά τους. Δεν θα κάνουμε πίσω διότι, όπως τόνισε, προέχει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Αναφέρθηκε επίσης στην στάση που τηρούν κάποιες πλευρές, οι οποίες στηρίζουν με ύπουλο τρόπο τα κατεστημένα, λέγοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και γι αυτό δεν χρειάζεται να προσπαθεί κανένας.
Στους ίδιους ο πρωθυπουργός απέδωσε μεμψιμοιρία και γκρίνια και τους καταλόγισε ότι δεν θέλουν τις αλλαγές και δεν λένε ούτε μια καλή κουβέντα στους Έλληνες πολίτες. Επιτέλους, είπε, ας αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις θυσίες του λαού.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ενώ αυτή τη φορά διέψευσε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Επιτέλους, τόνισε, αυτά τα σενάρια πρέπει να τελειώνουν και υπενθύμισε ότι «έχουμε πολύ δουλειά». Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και άλλη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ από την αντιπολίτευση ζήτησε να είναι δημιουργική και απευθυνόμενος, εντός και εκτός της κυβέρνησης, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ενότητα και με αυτή μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του αλλά και της κυβέρνησης στον Ιαπωνικό λαό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια και ειδικά τις ειδικές μονάδες διάσωσης, ενώ είναι σε διαρκή επαφή με την Ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να συνδράμει τις όποιες προσπάθειες γίνονται εκεί.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την βόρεια Αφρική και στην ετοιμότητα όλων των χωρών για να συνδράμουν στη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Μίλησε για επανάσταση των πολιτών στις χώρες της βόρειας Αφρικής τις οποίες δεν τις επέβαλε κανένας αλλά και για υποχρέωση των άλλων χωρών να ανταποκριθούν στην ανάγκη για βοήθεια.
Όπως είπε, οι πολίτες αυτών των χωρών ασφυκτιούσαν κάτω από καθεστώτα αυταρχικά, πελατειακά και αδιαφανή. Επίσης καταδίκασε τη βία από το καθεστώς της Λιβύης και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη από τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Ο ρόλος της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι σημαντικός και θα αξιοποιηθεί η σχετική εμπειρία της, ενώ να ενδυναμωθεί και η FRONTEX.

Εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη για τον “θεσμό επιφανείας”

Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης προέβη σε εισήγηση για το «θεσμό επιφανείας», δηλαδή για τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «φιλοσοφία» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εδράζεται στην ρήση των Ινδιάνων ότι «την γη δεν την αποκτούμε από τους γονείς μας, αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει ο ελληνικός λαός να διαπαιδαγωγηθεί στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να έχει χρέος.
Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι ο «θεσμός επιφανείας», πρώτον διασφαλίζει εσαεί την κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Δεύτερο ο «θεσμός επιφανείας» επιτρέπει την άντληση και μη δέσμευση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς αν αυτές πχ νοικιάζουν τα κτίρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ με τον «θεσμό επιφανείας» μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση πόρων.
Η διαφορά του «θεσμού επιφανείας» από την «ενοικίαση», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, συνίσταται στο ότι ο «θεσμός επιφανείας» εμπίπτει στο εμπράγματο δίκαιο, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναντι τρίτων, ενώ η «ενοικίαση» εμπίπτει στο ενοχικό δίκαιο και αφορά μόνο τους «δύο», δηλαδή τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.
Το τρίτο πλεονέκτημα του «θεσμού επιφανείας», πάντα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είναι φορολογικό, καθώς τα χρήματα για την απόκτηση του εμπράγματου δικαιώματος προπληρώνονται.
Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν επίσης ως «οικολογικό αμορτισέρ» τον «θεσμό επιφανείας» καθώς – και αυτό είναι το τέταρτο σημείο – με την αλλαγή στην οποία περιέρχεται γενικά ο αστικός ιστός, τα κτίρια μπορούν να αλλάξουν χρήση, όταν επιστραφούν στον ιδιοκτήτη της γης που παραμένει το κράτος.
Το πέμπτο σημείο που αφορά τον «θεσμό επιφανείας» είναι ότι η Ελλάδα κατήργησε τον θεσμό αυτό από το 1946 και μετά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ως εκ τούτου, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, η επανεισαγωγή του θεσμού στην χώρα μας δεν συνιστά νεωτερισμό σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.
έλος, το έκτο σημείο το οποίο οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι προσέθεταν στα πλεονεκτήματα του «θεσμού επιφανείας» είναι το ότι η θεσμοθέτησή του συνιστά ένα «γνώριμο αναπτυξιακό θεσμό» στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.
Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος φέρεται να υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες πως πρόκειται για «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος μίλησε για δύσκολη υπόθεση «με πολλά εμπόδια» και υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μόνο άμεση αξιοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και έμμεση, χρηματο-οικονομικά, μέσα από εταιρίες που θα αξιοποιήσουν καθαρά τμήματα ακίνητης περιουσία.
Προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα είναι περίπου 420% του ΑΕΠ, ενώ η δημόσια περιουσία είναι περίπου 300% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι μόλις το 20% του ΑΕΠ.
«Άρα είναι ένα μέγεθος μικρό σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Επιπλέον, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες και για την επιχείρηση απελευθέρωσης των Ολλανδών.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ελλείμματος με συνταγματικό κανόνα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι με βάση το άρθρο 28 παρ 2 του Συντάγματος ούτως ή άλλως οι κοινοτικοί κανόνες έχουν σχετικά αυξημένη τυπική ισχύ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ !!

Προσφορά διαφήμισης 10 ημερών τελείως ΔΩΡΕΑΝ.

Πατώντας το "Add Listing" στα link δεξιά επάνω από τον χάρτη, μπορείτε να βάλετε εντελώς δωρεάν για 10 ημέρες την διαφημισή σας. Αν μείνετε ικανοποιημένοι μετά την λήξη της δοκιμαστικής περιόδου δεν έχετε παρά να ανανεώσετε σε πλήρη διαφήμιση 360 ημερών.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Το κόστος διαφήμισης είναι 125 € για 360 ημέρες και περιλαμβάνει τον ΦΠΑ για έκδοση τιμολογίου. Μπορείτε να ανεβάσετε κείμενα,φωτογραφίες,video και ότι νομίζετε ότι θα βοηθείσει στην προβολή σας.

Μην διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. e-mail Επικοινωνίας

ΒΟΗΘΕΙΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αν χρειαζόσαστε οποιαδήποτε βοήθεια δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις συνήθεις ερωτήσεις.

Αν δεν βρείτε απάντηση στο θέμα που θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail Επικοινωνίας

Τέλος μπορείτε να μας βρείτε και στα τηλέφωνα : 23920 75346 & 20407, κιν. 6986 502053, fax 23920 20407