sasth

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης. Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής τον ενημέρωσε αναλυτικά για μια σειρά από θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου, ενώ ο κ. Καλαφάτης επισήμανε πως θα υποστηρίξει την ενίσχυση του ΣΑΣΘ και την αναβάθμιση του ρόλου του.

Ο κ. Παλαιστής ενημέρωσε τον κ. Καλαφάτη για τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το ΣΑΣΘ για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και ζήτησε τη στήριξή του ώστε να μετεξελιχθεί το ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων.

Η ενημέρωση, ενώπιον των μελών του Συμβουλίου, περιλάμβανε το πρώτο στην Ελλάδα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, χάρη στην επιστημονική δουλειά που έγινε από το ΣΑΣΘ. Ο κ. Παλαιστής υπογράμμισε ότι η σχετική μελέτη, όπως και το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, είναι στα χέρια του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ είπε ότι έμφαση και βασική προτεραιότητα του ΣΑΣΘ είναι η ολοκλήρωση του μετρό, η έναρξη υλοποίησης του τραμ και η αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη για τη χωροθέτηση και τις προδιαγραφές των στάσεων και στεγάστρων, ο κ. Παλαιστής είπε ότι ολοκληρώθηκε και στο επόμενο διάστημα, μετά και τη σχετική έγκριση του υπουργείου (με βάση τη μελέτη του ΣΑΣΘ θα γίνει το πρώτο νομοσχέδιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις στάσεις και τα στέγαστρα των αστικών συγκοινωνιών), θα μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί, για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης των επιβατών της αστικής συγκοινωνίας σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΘ.

Παράλληλα, ο κ. Παλαιστής ενημέρωσε τον κ. Καλαφάτη ότι ήδη ο ΟΑΣΘ, διερευνά να προμηθευτεί 100 εκδοτικά μηχανήματα (τα πρώτα 40 έχουν παραληφθεί και θα εγκατασταθούν από το καλοκαίρι και ήδη γίνεται η επιλογή των γραμμών), που θα τοποθετηθούν σε αστικά λεωφορεία, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τις τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ είπε ότι διαπιστώνεται μεγάλη παραβατικότητα, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων αστυνόμευσης, ενώ σημείωσε πως προεκλογικά όλοι θυμήθηκαν τη διαδημοτική συγκοινωνία… Το ΣΑΣΘ είναι πάντα δίπλα στους Δήμους για δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Τέλος, με μελέτη του ΣΑΣΘ εντάχθηκε το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στους χάρτες της Google.

“Όποια θέματα από αυτά βαραίνουν στην ατζέντα σας, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε αναλυτικά στοιχεία και να βοηθήσουμε να τα υλοποιήσετε”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Καλαφάτη ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ.

Ο κ. Καλαφάτης έβαλε σε προτεραιότητα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τη μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων και στη μελέτη για τις στάσεις και τα στέγαστρα.

“Νιώθω και είναι πολιτική μου βούληση να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το μητροπολιτικό ρόλο που της αξίζει. Πιστεύω στη μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων και σε ενίσχυσή του, ώστε να είναι ο φορέας που μελετά, δημοπρατεί και υλοποιεί έναν ενιαίο σχεδιασμό για το ζήτημα της κυκλοφορίας συνολικά. Το μετρό είναι πυλώνας για τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και το τραμ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική ως συμπληρωματικό μέσο και μάλιστα απαραίτητο. Θα περιμένω την ολοκλήρωση της μελέτης”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος έθεσε τρία ζητήματα:

Συνεργασία της δημοτικής αρχής με την ΕΛΑΣ. “Οι τακτικές συσκέψεις της δημοτικής αρχής με την Τροχαία και την Αστυνομία είναι απαραίτητες, αλλά δε γίνονται σήμερα. Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού είναι ασφυκτικό και μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα. Ο Δήμος φέρει ευθύνες”, είπε.

Κόστος και χρηματοδότηση. “Να μιλήσουμε για όλα τα μέσα που μπορεί να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη, αλλά έπειτα από μια ανάλυση κόστους οφέλους”.

Εφικτότητα. “Να δούμε τις ρεαλιστικές δυνατότητες για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας. Το τραμ για παράδειγμα είναι πολύ καλό, αλλά αν αφαιρέσει έξι ή επτά μέτρα ωφέλιμο χώρο από το αυτοκίνητο, τότε πρέπει να σκεφτούμε αν είναι εφικτό”.

Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως χρειάζεται ενίσχυση του ΣΑΣΘ με περισσότερους επιστήμονες και συνεχάρη τον κ. Παλαιστή για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη σημαντική δουλειά που υλοποιεί ο φορέας. “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να βοηθήσει στην εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων. Θα έχουμε συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία”, δήλωσε.

Ο κ. Παλαιστής για… δώρο του έδωσε φάκελο με αναλυτική ενημέρωση όλου του έργου του ΣΑΣΘ. “Το καλύτερο δώρο που μπορείς να μου κάνεις είναι δουλειά. Εγώ το δώρο που θα σου κάνω είναι αποτελεσματικότητα”, είπε ο κ. Καλαφάτης στον κ. Παλαιστή.