Ένα τμήμα των επαγγελματιών της περιοχής που παρακολούθησαν την εκδήλωση
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μανδρίνος, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες οι τρεις σύλλογοι επαγγελματιών και εμπόρων της περιοχής (Θερμαϊκού, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής) με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απριλίου, όμως δεν προβλήθηκε καθόλου λόγω και του «κουρνιαχτού» της προεκλογικής περιόδου. Λόγω του τεράστιους ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, κρίναμε σκόπιμο να δώσουμε την ομιλία του κ.Μανδρίνου σε δύο συνέχειες. Σήμερα παρουσιάζουμε την εισήγησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες και οι έμποροι, ανώ αύριο θα προβάλουμε τις άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις του για την ανάπτυξη του Θερμαϊκού και της Θεσσαλονίκης γενικότερα.
Το προεδρείο της εκδήλωσης. Στο κέντρο ο κ.Μανδρίνος, αριστερά του ο κ.Σαραφίδης
Παίρνοντας το λόγο ο κ.Μανδρίνος, μετά την προσφώνησή του από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν.Μηχανιώνας κ.Στέλιο Σαραφίδη, ανέφερε:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε ανάμεσά σας, με σκοπό να αναδείξουμε τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις μας και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να διαμορφώσουμε τις θέσεις και προτάσεις για την επίλυσή τους.
Είναι πολλές οι οδυνηρές συνέπειες που περνούν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνονται σε έρευνες και στοιχεία τόσο του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσο και από δημοσιογραφικές πληροφορίες που βλέπουν κάθε τόσο το φώς της δημοσιότητας.
Στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που υπήρχαν, συσσωρεύτηκαν, τελευταία, και εκείνα που σχετίζονται με την κρίση που περνά η οικονομία της χώρας και με την ακολουθούμενη οικονομική, αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική της Κυβέρνησης.
Από τις οδυνηρές αυτές συνέπειες αναφέρω τις εξής:
1ον) Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά. Στον αφανισμό έχουν οδηγηθεί, από το 1998 και μετά, πάνω από 574.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μόνο οι επιχειρήσεις λουκέτων παρουσιάζουν ανθεκτικότητα.
Μεγάλοι και μικροί εμπορικοί δρόμοι, στους οποίους κατά το παρελθόν υπήρχαν υγιείς επιχειρήσεις, έχουν ερημώσει και βλέπουμε τα κλειστά καταστήματα να είναι περισσότερα από εκείνα που συνεχίζουν να επιβιώνουν.
2ον) Τα χρέη προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον Ο.Α.Ε.Ε. έχουν αυξηθεί.
3ον) Τρείς στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
4ον) Ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί σε πολλά επαγγέλματα ακόμη και κατά 70%.
5ον) Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για το έτος 2013, βάσει των οποίων 4,4 βιοτεχνικές επιχειρήσεις καθημερινά έβαλαν λουκέτο και συνολικά έκλεισαν 1546 βιοτεχνίες.
Στις οδυνηρές συνέπειες θα προσθέσω, ακόμη, και το γεγονός ότι 3,5 δις ευρώ τον χρόνο, όπως καταχωρήθηκε σε έγκυρη εφημερίδα τον Δεκέμβριο του 2013, φεύγουν από τους παραμεθόριους νομούς για ψώνια σε γειτονικά κράτη ενώ θα έπρεπε με την εφαρμογή ευμενούς πολιτικής για τις δικές μας επιχειρήσεις, τα χρήματα αυτά να παραμένουν στις περιοχές αυτές που η κατάσταση για τις επιχειρήσεις είναι δραματική.
Για την αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης το συνδικαλιστικό μας κίνημα, με πρωτοπόρο την Ομοσπονδία μας, έχει υποβάλλει σε αρμόδια Υπουργεία υλοποιήσιμες προτάσεις που δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Οι προτάσεις αυτές αναφέρονται στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:
Πάγιο αίτημα είναι να ισχύσει ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα διάρκειας μιας τουλάχιστον πενταετίας.
Το σύστημα που σήμερα ισχύει αποτελεί μεγάλο αντικίνητρο για την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων μονάδων για να αντιμετωπίσουν τον συνεχή αυξανόμενο ανταγωνισμό και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατανάλωσης.
Παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία να συλλάβει την πραγματική φορολογητέα ύλη και στηρίζεται σε εμπνεύσεις εισπρακτικού χαρακτήρα που καταστρέφουν τις επιχειρήσεις και φτωχοποιούν την κοινωνία.
Με τους νόμους 4174/2013 και 4213/2013 εισάγονται επαχθέστερες διατάξεις για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για κάθε είδους φορολογική παράβαση, ακόμη και στις περιπτώσεις οποιουδήποτε μικρού σφάλματος.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι εξοντωτικά και προξενούν περισσότερα λουκέτα στην αγορά.
Η Ομοσπονδία μας, βέβαια, δεν είναι αντίθετη με την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους εκ συστήματος φοροδιαφεύγουν.
Είναι, όμως, εντελώς αντίθετη με τις ληστρικές, θα λέγαμε, ποινές που καταστρέφουν τις επιχειρήσεις και επιβάλλονται για να καλύψουν την παντελή αδυναμία της Πολιτείας να νομοθετήσει ένα σύστημα φορολόγησης ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του κάθε επιχειρηματία.
Για τις ποινές αυτές, από ότι πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει πρόθεση να τροποποιηθούν, αλλά ακόμη καμία λύση δεν έχει δοθεί.
Τέλος, θα αναφερθώ στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, στην αύξηση της προκαταβολής φόρου και άλλες διατάξεις που όλες μαζί πνίγουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
Ο Ο.Α.Ε.Ε. κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων.
Η μεγάλη κρίση που μαστίζει την χώρα έχει επιπτώσεις και στον ασφαλιστικό μας φορέα αφού, όπως προείπαμε, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν και από αυτές που απομένουν το 50% και πλέον αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Για την είσπραξη των εισφορών αυτών έχουν θεσμοθετηθεί και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις ακόμη και φυλακίσεις.
Για την είσπραξη των καθυστερούμενων αυτών εισφορών η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει να τροποποιηθεί η υπάρχουσα απόφαση ρύθμισης που προβλέπει 48 δόσεις και ανεφάρμοστες προϋποθέσεις και να αυξηθούν οι δόσεις σε 100, με μικρή προκαταβολή και χωρίς λοιπές προϋποθέσεις.
Μια πρόταση, ακόμη, που υπάρχει είναι να γίνει κεφαλαιοποίηση όλων των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμά τους μέχρι τέλους του 2014, ώστε να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην κανονική πληρωμή των τρεχουσών εισφορών.
Ρύθμιση από 1/1/2015 σε 100 τουλάχιστον δόσεις και υπαγωγή στην ρύθμιση με μικρή, όπως είπαμε, προκαταβολή και χωρίς προϋποθέσεις.
Πρέπει να καταλάβει το αρμόδιο Υπουργείο ότι η αγορά έχει στερέψει από χρήματα και κανένας τουλάχιστον δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του.
Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, να δοθεί στον Ο.Α.Ε.Ε. μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος και να αντιμετωπισθεί ευνοϊκά το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους ασφαλισμένους την στερούνται, λόγω της αδυναμίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Έχουμε προτείνει, επίσης, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, να υπαχθούν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. όλα τα συναφή επαγγέλματα και η επιλογή ασφαλιστικής κλάσης να είναι ελεύθερη.
Άλλα ζητήματα που θέλω να αναφέρω είναι η καθυστέρηση απόδοσης από τον Ο.Α.Ε.Ε. στον Ο.Α.Ε.Δ. ποσού 126 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ανέργων συναδέλφων μας που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και η ανακοίνωση για την συγχώνευση του Ο.Α.Ε.Ε. με άλλους ασφαλιστικούς φορείς με σκοπό να επιβιώσει το ταμείο, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.
Έτσι, όμως, μας έλεγαν και το 2009 όταν ιδρύθηκε το σημερινό ταμείο με την συγχώνευση των ΤΕΒΕ – ΤΑΕ και ΤΣΑ.
Δυστυχώς, όμως, ο φορέας Ο.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τίποτα δεν μας δημιουργεί τον εφησυχασμό για το μέλλον αυτού του ταμείου.
Είναι μεγάλη ανάγκη και επιβάλλεται να επιλυθεί το ασφαλιστικό μας πρόβλημα.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ:
Εκτός από το φορολογικό, τις επιχειρήσεις ταλανίζει και το αναπτυξιακό πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα και μέτρα στήριξης για να γίνουν ανταγωνιστικές και να σταθούν με απαιτήσεις στην αγορά.
Η ελλειμματική αυτή αναπτυξιακή πολιτική- είτε για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις είτε για τις παλαιότερες που θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε ισχυρότερες επιχειρηματικές μονάδες – καθώς και η υπερφορολόγηση τις οδηγούν σε αφανισμό, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και η ανεργία.
Από την άλλη πλευρά, η παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά από την απροθυμία των τραπεζών να τις χρηματοδοτήσουν, τις οδηγεί σε αναγκαστική παύση των εργασιών τους.
Η υφεσιακή πορεία της χώρας, με την σειρά της, επηρεάζει αρνητικά την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εμποδίζει σοβαρά την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Απαιτείται, ως εκ τούτου, να δοθούν πραγματικά κίνητρα ανάπτυξης και να σταματήσουν τα καταστροφικά για τις επιχειρήσεις μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί.
Η δημιουργία επενδυτικού φορέα, που πρόσφατα ανακοινώθηκε, για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος αυτού είναι μια σωστή κίνηση εκ μέρους του Υπουργείου.
Θα περιμένουμε, όμως, να δούμε τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για να τον αξιολογήσουμε.
Άλλες προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν για την ανάπτυξη είναι:
Προώθηση ειδικών, κατά περίπτωση, μέτρων για την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.
Ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών καθώς και στήριξη των προσπαθειών αυτοαπασχόλησης.
Ευχερής πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, ώστε κάθε νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία να εξασφαλίσει βιωσιμότητα και προοπτική επιτυχίας.
Παροχή δυνατότητας χρηματοδότησης από κοινοτικούς και λοιπούς πόρους ( π.χ. ΕΣΠΑ κλπ. με μικρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα).
Στο σημείο αυτό, θέλω να επισημάνω τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην διαμόρφωση της πραγματικής οικονομίας η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Όπως γνωρίζετε, οι επιχειρηματικότητες αυτές αποτελούν νέα μορφή ενίσχυσης της αγοράς και συνεισφέρουν στην απασχόληση νέων επιχειρηματικών δυνάμεων, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί τραγικό φαινόμενο για την χώρα μας.
Πρέπει, κατά συνέπεια, η Πολιτεία να επιδείξει μέριμνα και φροντίδα για να επιβιώσει και να σταδιοδρομήσει τόσο η νεανική επιχειρηματικότητα όσο και η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναφερθώ και στο θέμα της κατάργησης των συνδρομών προς τα Επιμελητήρια.
Είναι γνωστό ότι οι φορείς αυτοί είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδά τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συνδρομές των μελών τους.
Αυτό, μάλιστα, έχει καθιερωθεί από τότε που ιδρύθηκε ο επιμελητηριακός θεσμός στην χώρα μας και συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα το μέτρο αυτό που ελήφθη.
Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στο μέτρο αυτό, τότε οι σπουδαιότεροι φορείς στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσουν, με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να έχουν τις ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι με την παρουσίαση των κυριότερων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ενέργειές μας για την αντιμετώπισή τους, σας έδωσα μια σφαιρική εικόνα για τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι επιχειρήσεις αυτές.
Πολλά είναι τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να δίνονται οι λύσεις που απαιτούνται.
Κατόπιν αυτού, το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπίσει με τους αγώνες του τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Άλλωστε μέχρι σήμερα κανείς δεν μας χάρισε τίποτα και ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους συνεχείς και μεγάλους αγώνες μας.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και περιμένω και τις δικές σας θέσεις σε μια εποικοδομητική συζήτηση».
Σπύρος Κουζινόπουλος στο Φάρος του Θερμαϊκού