Ιδιωτική παραλία έστησαν απέναντι από τη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Να μην περάσουν από Τμήματα Διακοπών της Βουλής, ρυθμίσεις που υποθηκεύουν για δεκαετίες το περιβάλλον και το μέλλον της χώρας μας Περιφραγμένη ιδιωτική παραλία απέναντι στη Βουλή έστησαν συμβολικά για λίγες ώρες οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνδέοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την υπεράσπιση των ακτών και του αιγιαλού, για «ακτές προστατευμένες και ελεύθερες για όλους, χωρίς ρύπανση, μπαζώματα, περιφράξεις και κτίσματα».
Καταπατώντας συμβολικά «τον αιγιαλό της Βουλής», μέλη των Οικολόγων Πράσινων έστησαν συρματόπλεγμα γύρω από το σιντριβάνι της Πλατείας Συντάγματος, όπου δημιούργησαν μια αυθαίρετη ιδιωτική παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες θαλάσσης, και ανάλογη μουσική. Πινακίδες ενημέρωναν ότι «η παραλία είναι ιδιωτική, βάσει του νέου νόμου για τον αιγιαλό», με ενδεικτικό εισιτήριο 8 ευρώ. Φυλλάδια και πολύχρωμα μπαλόνια μοιράστηκαν στους περαστικούς, ενημερώνοντας για το ζοφερό μέλλον που απειλεί τις ελληνικές ακτές και συγκεντρώνοντας υπογραφές για τη διεθνή εκστρατεία στο
Πρόσθετη επικαιρότητα στην πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων δίνει και η απόφαση της κυβέρνησης για αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μέχρι τώρα. Με την απόφαση αυτή σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων για το περιβάλλον, όπως για τον αιγιαλό και τα δάση, αναμένεται να τεθούν για να ψηφιστούν με συνοπτικές διαδικασίες στα Τμήματα Θερινών Διακοπών της Βουλής, υποθηκεύοντας για δεκαετίες όχι μόνο το μέλλον της ελληνικής φύσης αλλά και συνολικότερα τις προοπτικές της κοινωνίας και της χώρας. Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι τα σχέδια κατά του περιβάλλοντος βλάπτουν συνήθως εξίσου σοβαρά και τη δημοκρατία.
Όπως τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, «το περιβάλλον και η σχέση μας μαζί του δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε υπόθεση μιας μόνο μέρας το χρόνο: χωρίς το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά δεν υπάρχει διέξοδος ούτε για την κοινωνία και την οικονομία».
Για το σχέδιο για τον αιγιαλό τονίζουν ότι αποτελεί σήμερα «μια από τις χειρότερες απειλές για το ελληνικό περιβάλλον: Ο αιγιαλός και οι ακτές είναι πολύτιμα και εύθραυστα οικοσυστήματα, όπου συναντιούνται η θαλάσσια και η χερσαία ζωή και όπου η απειλή της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ακόμη πιο προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση. Παράλληλα αποτελούν ζωτικό συλλογικό αγαθό, που κατοχυρώνεται ρητά από το Σύνταγμα ως κοινόχρηστο και ανοικτό σε όλους. Το νομοσχέδιο όμως βλέπει τον αιγιαλό μόνο ως ευκαιρία για νομιμοποιήσεις παράνομων κατασκευών και καταπατήσεων, για μπαζώματα από αμφιλεγόμενους επενδυτές, για περίφραξη των πιο ελκυστικών παραλιών από ιδιώτες αγοραστές. Είναι λοιπόν ζωτικό να το σταματήσουμε πριν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τις ακτές και πριν δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και για τη δασική γη, όπου ήδη συζητούνται στα υπουργεία ανάλογες ρυθμίσεις».