Ερωτήματα για το εάν προλάβει τις σχετικές προθεσμίες
Τι ακριβώς συμβαίνει με το δίκτυο αποχέτευσης της Επανομής; Αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο ένας από τους δύο εργολάβους του έργου σταμάτησε επί δίμηνο τις εργασίες που είχε αναλάβει, διεκδικώντας εκβιαστικά να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει ο Δήμος; Ευσταθεί και η είδηση ότι ο βυζαντινός οικισμός που βρέθηκε στην περιοχή Πάλιουρα, καθυστερεί την ολοκλήρωση του αγωγού που θα πρέπει να είναι έτοιμος στις 31 Ιανουαρίου 2015;
Τα ερωτήματα αυτά σε συνδυασμό με την αγωνία που διακατέχει όλους, αν δηλαδή προλάβει να κατασκευαστεί το έργο στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, δημιουργούν κατάσταση αβεβαιότητας, πολύ περισσότερο που από πλευράς της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει η παραμικρή εν ημέρωση των πολιτών.
Το θέμα, έφερε στην επιφάνεια με ανάρτησή του το πολύ καλό και πάντα ενημερωμένο blog «Εθερόπλοος» της Επανομής, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κινδυνεύσουν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της αποχέτευσης της Επανομής, που ήδη έχουν πάρει ένα μήνα παράταση (μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2015).
Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος έχει ως εξής:
«To ένα πρόβλημα μετά το άλλο έρχεται για το πολύπαθο έργο της αποχέτευσης Επανομής που διανύει την τελική φάση, τη σύνδεση του αγωγού δλδ με το Αγγελοχώρι που βρίσκεται ο βιολογικός σταθμός καθαρισμού.
Μετά την δίμηνη στάση εργασίας, του ενός από τους δυο εργολάβους (έχει το 15% του έργου), που σταμάτησε να σκάβει για δυο μήνες διεκδικώντας εκβιαστικά τα χρήματά του, ένα άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και να διακινδυνεύουν έτσι οι προθεσμίες που ήδη έχουν πάρει ένα μήνα παράταση (μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2015).
Το πρόβλημα είναι ένας μεγάλος βυζαντινός οικισμός που ανακαλύφθηκε με τις εκσκαφές στον Πάλιουρα (από το «Κύμα» και μέχρι το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής) και που σε συνδυασμό με την κακοκαιρία δεν επιτρέπουν τη χάραξη νέας διαδρομής για να περάσει ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων.
Τα βυζαντινά ευρήματα δεν είναι άγνωστα (από χρόνια είναι ορατός παραθαλάσσια ένας αγωγός ύδρευσης) αλλά εκπλήσσει το πλήθος και το εύρος που καταλαμβάνουν. (όπως εκπλήσσει και το πώς κτίστηκαν κάποιες οικοδομές σε κείνη την περιοχή, τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αναφερθεί τίποτα).
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, που η υπευθυνότητα της αρχαιολόγου που επιβλέπει το έργο είναι αδιαμφισβήτητη, καταγράφονται όλα τα ευρήματα (ήδη βρέθηκε ένας κλίβανος, δάπεδα και τοίχοι) και καλό θα είναι να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανακάλυψη αυτή, αργότερα.
Πάντως, και η δεύτερη διαδρομή που χαράχτηκε «έπεσε» πάνω σε καινούρια ευρήματα και οι συνεχείς βροχές που δεν επιτρέπουν τις εκσκαφές, “τρώνε” πολύτιμο χρόνο από την προθεσμία που εκπνέει σε 40 μέρες».
Από τον Σπύρος Κουζινόπουλος