της Σοφίας Χριστοφορίδου

AGIA+TRIADA+kampingΑνοικτά παραμένουν όλα τα μέτωπα του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στη Θεσσαλονίκη, με τους φορείς της πόλης να εκφράζουν την ενόχλησή τους για τους συνεχείς αιφνιδιασμούς και τις κινήσεις πολιτών και τα σωματεία εργαζομένων να αναζητούν νομικά μέσα για να αποτρέψουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Και δεν είναι μόνον η Εταιρεία Ύδρευσης και το λιμάνι που έχουν βγει προς πώληση: «Κάθε τόσο προκύπτει και κάτι καινούριο, όπως τα 19 στρέμματα της παραλίας και η έκταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Γιʼ αυτό ζητήσαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννη Εμίρη, να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, να δούμε τι είναι προς πώληση, τι προς μακροχρόνια αξιοποίηση, τι συμβαδίζει με το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και τι όχι…» εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου από τον κ. Εμίρη ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός του Ιουλίου: στο μεταξύ, τα σωματεία και τα κινήματα πολιτών που αντιδρούν στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους…
«Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για την περιοχή μας και να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ. Στα θέματα των τοπικών κοινωνιών πρέπει να υπάρχει διαβούλευση. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι τοπικές κοινωνίες εκπροσωπούνται από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. «Οι αιφνιδιασμοί πρέπει να σταματήσουν -και σʼ αυτό δηλώνουμε τη συμμαχία μας», επανέλαβε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο (δημάρχου-περιφερειάρχη) με θέμα τον συντονισμό των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΕΥΑΘ
Πέρασαν σχεδόν δεκατρείς μήνες από τότε που το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ποια επιχειρηματικά σχήματα προκρίνει για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Α. Suez Environment SAS – Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ και Β. MEKOROT Development and Enterprise Ltd. – Γ. Αποστολόπουλος AE Συμμετοχών – MIYA Water Projects Netherlands BV – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE).
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το φθινόπωρο του 2013 θα είχαν κατατεθεί οι οικονομικές προσφορές για το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ: έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει η αποτίμηση, έστω, της αξίας της εταιρείας από ανεξάρτητο εκτιμητή…
Στο μεταξύ, μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις: στις 18 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με συμμετοχή 220.000 πολιτών, το 98% των οποίων ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης.
Παρά το ότι το δημοψήφισμα αυτό είχε άτυπο χαρακτήρα, η μεγάλη συμμετοχή και το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν δύσκολο να αγνοηθούν… Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλος, το χαρακτήρισε «σημαντικό», υποσχόμενος επανεξέταση του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή του σωματείου εργαζομένων, που επιχείρησε να μπλοκάρει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε έννομο συμφέρον -αντιθέτως, δέχτηκε την αντίστοιχη προσφυγή πολιτών-καταναλωτών νερού για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές επανήλθαν, με ενημερωτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ. Όπως επανήλθαν, ωστόσο, και όσοι αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας: υιοθετώντας το σκεπτικό του ΣτΕ ότι οι προσφεύγοντες θα πρέπει να έχουν έννομο συμφέρον ως καταναλωτές της υπηρεσίας, 111 πολίτες της Θεσσαλονίκης (μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος, κ. Γ. Μπουτάρης) υπέβαλαν στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη (υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της διυπουργικής για τις αποκρατικοποιήσεις) αίτηση ανάκλησης της απόφασης με την οποία μεταβιβάστηκαν 12.348.000 μετοχές της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ η απόφαση 1906/2014 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ, με την οποία κρίθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού προσβάλλει το δικαίωμα στην υγεία, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ από καταναλωτές, πλέον, και όχι από εργαζόμενους, είναι πιθανό να υιοθετηθεί το σκεπτικό της απόφασης για την ΕΥΔΑΠ, γεγονός που ενδέχεται να φρενάρει τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση της εταιρείας.
Από την πλευρά του, το Ταμείο υποστηρίζει ότι «σε συνέχεια της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, το ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαπιστωθεί αν η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ είναι συμβατή με το υφιστάμενο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Αυτή την Πέμπτη 26 Ιουνίου, η κίνηση «SOSτε το νερό» καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε συνάντηση (στις 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου), ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κ. Γ. Αρχοντόπουλο, εξετάζεται η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής κατά της σύμβασης παραχώρησης της ΕΥΑΘ. Σε κάθε περίπτωση, η γενική συνέλευση μετόχων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου -ημερομηνία κατά την οποία επίσης αναμένονται κινητοποιήσεις εκ μέρους όλων όσοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση.

ΤΑΙΠΕΔ «Προσελκύσαμε κεφάλαια 10 δισ. για αναξιοποίητα ακίνητα»
Η θέση του ΤΑΙΠΕΔ για τα πολυάριθμα ακίνητα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των προς αξιοποίηση είναι ότι «το ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (ν. 3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σʼ αυτό με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικό σχέδιο ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή, δημόσια διαβούλευση. Εν συνεχεία γνωμοδοτεί επʼ αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
.»Εξάλλου, στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη.
.»Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΤΑΙΠΕΔ έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους. Τα ακίνητα αυτά, καθώς και το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παραμένουν εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, ενώ σε πολλά από αυτά παρατηρούνται φαινόμενα καταπατήσεων και παράνομων μισθώσεων, που τα απαξιώνουν και ζημιώνουν τον έλληνα φορολογούμενο».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ 19 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Ο τελευταίος αιφνιδιασμός από το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ήρθε, όταν έγινε γνωστό ότι στα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνεται και έκταση 19 στρεμμάτων στην παραλία Θεσσαλονίκης.
Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι το ακίνητο ΑΒΚ 2562 έχει μεταφερθεί στην κυριότητά του ήδη από τον Νοέμβριο 2013, με την απόφαση 243 της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2883_14.11.2013). Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στην περιοχή των Ομίλων Θαλάσσης και είχε εξαιρεθεί από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, έσπευσε να θέσει το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη, ανάμεσα σε άλλα που πρέπει να περιλαμβάνονται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης. Κατά τον κ. Μπουτάρη, η καλύτερη λύση για τη συγκεκριμένη έκταση είναι να δημιουργηθεί μια μαρίνα για σκάφη: με δεδομένο όμως ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο σύμπραξης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Για την τύχη της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς και άλλων ακινήτων που έχει περιλάβει στον κατάλογο των προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ, η δημοτική κίνηση «Γειτονιές σε Δράση» (με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο κυρία Ελεάννα Ιωαννίδου) προετοιμάζει, εντός του Ιουνίου, σύσκεψη φορέων και κινήσεων πολιτών.

ΟΛΘ Πολύφερνη νύφη σε έναν «γάμο» με πολλά αγκάθια…
Στην περίπτωση του λιμένα Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα… Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών, οκτώ επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους (APM Terminals B.V., Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Duferco Particiption Holding SA, International Container Terminal Services Inc., Mitsui & Co. Ltd., P&O Steam Navigation Company (DP World), Russian Railways JSC/ GEK Terna S.A., Yilport Holding Inc.).
«Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αξιολογούν τις υποβληθείσες αιτήσεις και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού» είναι η επίσημη τοποθέτηση του ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα.
Στην περίπτωση του λιμανιού, το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο των φορέων (κατά της πώλησης μετοχών και υπέρ της παραχώρησης χρήσεων) είναι πιθανό να «σπάσει», λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην αξιοποίηση του λιμανιού. Όπως εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθ. Σαββάκης, «συνεχίζω να πιστεύω ότι το μοντέλο των παραχωρήσεων είναι το βέλτιστο. Πλέον, όμως, η συζήτηση θα πρέπει να μετατοπιστεί από το πώς στο πότε θα αξιοποιηθεί το λιμάνι, επειδή όσο περνάει ο καιρός το λιμάνι απαξιώνεται. Αν έχεις οκτώ ενδιαφερόμενους επενδυτές, σημαίνει ότι υπάρχει προοπτική. Δεν θα πρέπει να φρενάρουμε την ανάπτυξη του λιμανιού» σημειώνει.
Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Κυριάκος Λουφάκης.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μπορεί το ΣτΕ να απέρριψε την προσφυγή του σωματείου εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κατά της μεταβίβασης μετοχών τής ΟΛΘ ΑΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως οι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την πώληση του λιμανιού με άλλα νομικά μέσα.
Ήδη, στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκαν προσφυγές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Λιμάνια, ζητώντας ακύρωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος: «Θα αξιοποιήσουμε όποιο νομικό μέσο έχουμε στη διάθεσή μας -από τα διοικητικά δικαστήρια μέχρι την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ-, επειδή εδώ μεταφέρεται δημόσια εξουσία σε έναν ιδιώτη, ενώ πάει να δημιουργηθεί κι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, κάτι που αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο» εξηγεί η κυρία Φανή Γουργούρη, γ.γ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι συγκαλούν για την προσεχή Τρίτη 24 Ιουνίου σύσκεψη, ώστε όλοι οι φορείς της πόλης να τοποθετηθούν για την τύχη του λιμανιού.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία