LAZARIDISΓιώργος Λαζαρίδης

Το 2010, όταν χρειάστηκε να συστηθώ στους δημότες απευθύνθηκα με ένα κείμενο όπου ανέπτυξα τους στόχους και το όραμά μου για την ανάπτυξη αυτού του υπέροχου τόπου.
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, εκτιμώ ότι καθένας από μας που ασκήσαμε διοίκηση δεν μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο αυτό, αλλά οφείλει να καταθέσει έναν απολογισμό του έργου του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν και κατείχε.
Καθώς λοιπόν είχα την τιμή να διατελέσω αντιδήμαρχος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης επί 20 μήνες κι ανεξάρτητα από την απόφασή μου να παραιτηθώ από αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, αισθάνομαι την υποχρέωση αυτή.
Με την αμέριστη βοήθεια των συνεργατών δημοτικών υπαλλήλων, τους οποίους ευχαριστώ και δημόσια για την άριστη συνεργασία μας, ΚΑΝΑΜΕ:

ΑΙΓΙΑΛΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ
Αλλάξαμε την πολιτική στην παραλία και τον αιγιαλό υιοθετώντας το χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών για καταβολή των τελών σε δόσεις.
Παραχωρήσαμε κοινόχρηστο χώρο στον πεζόδρομο της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Αγίας Τριάδας.
Αποφασίσαμε τη μη επιβολή προστίμων στην αυθαίρετη χρήση αιγιαλού, εναρμονιζόμενοι με την κείμενη νομοθεσία κι απαλλάσσοντας επιτέλους τους επαγγελματίες από διπλά πρόστιμα.
Προχωρήσαμε στην τοπογραφική αποτύπωση των δημοτικών αναψυκτηρίων της Επανομής, τη νομιμοποίηση των δημοτικών καταστημάτων – αναψυκτηρίων και τη δημοπράτησή τους.
Για πρώτη φορά, προετοιμαστήκαμε και υψώθηκε Γαλάζια σημαία στην παραλία του Αγγελοχωρίου, ενώ ανακτήσαμε αυτή στον Ποταμό της Επανομής.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Συστήσαμε το λιμενικό γραφείο δήμου Θερμαϊκού. Ετοιμάσαμε και ψηφίσαμε τιμές τελών ελλιμενισμού σκαφών και λάβαμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να γίνει ο δήμος Θερμαϊκού φορέας διαχείρισης των λιμανιών του.
Προχωρήσαμε τις χερσαίες ζώνες λιμένων Αγγελοχωρίου, Επανομής
Καταθέσαμε συμπληρωματικά διορθωμένα διαγράμματα για το λιμάνι των Ν. Επιβατών ώστε να προχωρήσει άμεσα η έγκριση της χερσαίας ζώνης και να εξυπηρετηθεί το έργο της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Καταθέσαμε φάκελο νομιμοποίησης της σκάλας Περαίας
Προχωρήσαμε σε απόφαση για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Ν. Μηχανιώνας.
Με όλα τα παραπάνω, για πρώτη φορά ο Δήμος θα είναι διαχειριστής των λιμανιών του και του ζωτικού χώρου που τα περιβάλλει. Αποκτά ισχυρές πηγές εσόδων και τη δυνατότητα να κατασκευάζει τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των λιμανιών, καθώς και για την αντιρρυπαντική προστασία της θάλασσας.
Δημιουργήσαμε τεράστια προστιθέμενη αξία στην περιουσία του δήμου, εκεί που μέχρι σήμερα είχαμε μόνο προβλήματα και έξοδα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Μετά από σειρά προβλημάτων, ενστάσεων και προσφυγών της αντιπολίτευσης και λυσσαλέας προσπάθειας για ακύρωσή της, κατορθώσαμε να συστήσουμε και να λειτουργήσουμε την Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού ΑΕ. Βάζοντας στη μετοχική σύνθεσή της τους τρεις επαγγελματικούς φορείς του δήμου μας.
Συστήσαμε και λειτουργήσαμε το δημοτικό γραφείο τελετών.
Αναλάβαμε μόνοι μας τη ναυαγοσωστική προστασία των ακτών μας εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Δημιουργήσαμε μια εταιρία που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τα ταμεία του δήμου και ταυτόχρονα με όλα τα άλλα εξοικονομεί και χρήματα του δήμου. Αυτός άραγε ήταν ο λόγος που πολεμήθηκε τόσο έντονα από την παράταξη του κ. Μαυρομάτη;

ΚΕΡΑΙΕΣ
Καταθέσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της λειτουργίας του αυθαίρετου κεραιοσυστήματος της Αγίας Τριάδος και οδηγήσαμε τις 3 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στο δικαστήριο.
Συνταχθήκαμε με αιτήματα του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου Αγ. Τριάδας και στηρίξαμε κάθε του ενέργεια (από έκδοση αφισών έως την αρωγή μας στη διοργάνωση σχετικής ημερίδας για τον κίνδυνο από την ακτινοβολία των κεραιών)

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου, προστατευόμενη περιοχή natura 2000, ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για τον καθορισμό χρήσεων στην περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένη από κάθε είδους δράση.
Εισηγηθήκαμε και περάσαμε από το δημοτικό συμβούλιο την ανάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή natura της Επανομής, προτείνοντας χρήσεις και διαμορφώνοντας το πλαίσιο που θα επιτρέπει την αξιοποίηση της περιοχής.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ενιαίου Δήμου, που συμπεριλαμβάνει το σύνολο της δημοτικής περιουσίας και αφού λάβαμε υπόψη τις χρήσεις γης κάθε σημείου προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης. Μπορεί να αποτελέσει αναμφίβολα την αφετηρία για πρόσκληση ενδιαφέροντος και την προσέλκυση επενδυτών, τουλάχιστον στα σημεία του που είναι πιο ώριμα.
Ετοιμάσαμε ολοκληρωμένους φακέλους για τα σημαντικότερα δημοτικά ακίνητα, μέχρι του σημείου εκείνου που να μπορούν να αποτελέσουν έτοιμη πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται για μια σοβαρή αξιολόγηση πρότασης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Πέρα από τις εργασίες με τις οποίες συστηματικά απασχολήθηκε η δημοτική αστυνομία, έγινε μια τεράστια προσπάθεια να προστατευθούν ρέματα και κοινόχρηστοι χώροι από την παράνομη απόθεση μπαζών και αδρανών υλικών. Παρά τα λιγοστά μέσα που διέθετε κατόρθωσε σημαντικές επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα, επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες.
Επίσης, προσθέσαμε στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας αυτή του ελέγχου τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η υπηρεσία του Δήμου λειτούργησε με αντίστοιχο τμήμα και στις τρεις δημοτικές ενότητες, εξυπηρετώντας τους επαγγελματίες στον τόπο τους και χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα με ευθύνη της υπηρεσίας. Η εξυπηρέτηση των επαγγελματιών έγινε χωρίς καθυστερήσεις και δεν προέκυψε ούτε μια περίπτωση δικαιολογημένης διαμαρτυρίας.