Ιωάννης Βασιλειάδης

vasiliadis1aΈνα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας και μεγάλων οικονομικών ωφελημάτων για το Δήμο Θερμαϊκού και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Επανομής, μπαίνει πλέον σε τροχιά κατασκευής.
Ύστερα από αλλεπάλληλες νομικές/δικαστικές εμπλοκές το έργο της αποχέτευσης Επανομής απελευθερώθηκε και μπορεί πλέον να υπογραφεί άμεσα η σχετική σύμβαση και να αρχίσει η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου, προϋπολογισμένης δαπάνης 11.600.000 ευρώ, που θα συνδέει την Επανομή με το σταθμό βιολογικού καθαρισμού στη θέση Αινείας στη Μηχανιώνα.
Για την ιστορία του έργου,αναφέρεται ότι στην αρχή είχε ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής όπου προβλεπόταν σημαντική επιβάρυνση του Δήμου με ποσοστό 16,5% δικών του χρημάτων,συν το ΦΠΑ επί της προϋπολογισμένης συνολικής δαπάνης του έργου.Στη συνέχεια με συντονισμένες παρεμβάσεις και ενέργειες του Δήμου Θερμαϊκού το εν λόγω έργο διαγράφηκε από το Ταμείο Συνοχής και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με καμία οικονομική συμμετοχή του Δήμου και φυσικά των κατοίκων μας.
Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του υπόψη έργου,ο Δήμος Θερμαϊκού θα έχει δικά του έσοδα από την διαχείρισή του,σε αντίθεση με την αποχέτευση του παλιού Δήμου Θερμαϊκού και της Μηχανιώνας όπου το αντίστοιχο έργο διαχειρίζεται και εισπράττει η ΕΥΑΘ.
Σχετική ανακοίνωση για το έργο εξέδωσε σήμερα ο Δήμος Θερμαϊκού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από τρία χρόνια Δικαστικών εμπλοκών
Οι συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου κυρίου Γιάννη Αλεξανδρή και των υπηρεσιών του Δήμου καρποφόρησαν
Το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης με τη μειοδότρια εταιρία ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε. για την ολοκλήρωση του έργου «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ εξωτερικό δίκτυο» .
Εντός των ημερών αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, το οποίο περιλαμβάνει 23.165 μέτρα δίκτυο σωληνώσεων για την όδευση των λυμάτων από την Επανομή στο σταθμό βιολογικού καθαρισμού στη θέση ΑΙΝΕΙΑΣ στη Μηχανιώνα και την κατασκευή τριών αντλιοστασίων.
Το κόστος του έργου έχει προϋπολογισμό 11.600.000 Ευρώ και θα πληρωθεί εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες.
Η περάτωση των εργασιών υπολογίζεται σε έξη μήνες. Οι κάτοικοι της Επανομής θα έχουν ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη.
Ο Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής δήλωσε, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα διότι έτσι θα απολαμβάνουν και οι κάτοικοι της Επανομής, όπως και οι κάτοικοι Ν. Μηχανιώνας και Θερμαϊκού το σημαντικό πλεονέκτημα της αποχέτευσης, επιπλέων πρόκειται για ένα έργο ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας.