του Σπύρου Κουζινόπουλου

ypexairesiΣε δυσχερή θέση ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, προσπαθεί να απαντήσει στις καταγγελίες μας για τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες στο θέμα της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου Μηχανιώνας, όσο ήταν αυτός δήμαρχος, χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο του αποπροσανατολισμού και της υπεκφυγής. Και αντί να βρει το θάρρος έστω  την ύστατη στιγμή και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες του σ΄αυτό το μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα, επιχειρεί να «κουκουλώσει» την υπόθεση επικαλούμενος δικαστικές αποφάσεις.

 

Όμως, οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που επικαλείται εξέτασαν μόνο το τυπικό μέρος και δεν υπεισέρχονται στο ζήτημα των τεράστιων πολιτικών ευθυνών.

Για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από το ποσό εκείνο των χρημάτων που καταχράσθηκε ο αποθανών ταμίας του δήμου Μηχανιώνας, ωφελήθηκε προσωπικά ο τότε δήμαρχος. Αυτό το είχαμε γράψει ξεκάθαρα ακόμη πριν από 4 χρόνια, όταν ήμασταν από αυτούς που είχαν αποκαλύψει το μέγεθος της υπεξαίρεσης. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ.Μαυρομάτη σ΄εκείνη την υπόθεση. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ταμίας «ξάφριζε» το Ταμείο του δήμου επί δύο σχεδόν ολόκληρα χρόνια, από τις 30 Ιανουαρίου 2008, όταν για πρώτη φορά έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2009, οπότε και αφαίρεσε και το τελευταίο ποσό πριν αποκαλυφθεί η υπεξαίρεση.

Τι έκανε ο δήμαρχος Μηχανιώνας εκείνη τη διετία; Σε ποιους ελέγχους προέβη για να διαπιστώσει ότι όλα πήγαιναν καλά στο δήμο του και πολύ περισσότερο στο Ταμείο του; Τίποτα απολύτως. Δεν κίνησε ούτε το δαχτυλάκι του. «Αγρόν ηγόραζε», σύμφωνα με τις παραβολές του Ιησού.

Το είχα πει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές: Τι είναι ένας δήμαρχος; Γιατί τον πληρώνουν οι δημότες; Γιατί τον αμοίβει το κράτος; Για να ελέγχει εάν όλα βαίνουν καλώς στο δήμο, εάν λειτουργoύν σωστά το προσωπικό και οι υπηρεσίες. Να εξακριβώνει κάθε τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου του. Ο κ. Μαυρομάτης αν ήταν διευθυντής σε οποιαδήποτε εταιρία του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, μόλις αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, θα τον είχαν πετάξει την ίδια στιγμή έξω, θα τον είχαν απολύσει.

 

Κι όμως ο επί οκταετία δήμαρχος Μηχανιώνας δεν είχε την ευαισθησία να ζητήσει έστω μία συγνώμη από τους συνδημότες του για το γεγονός ότι εξαιτίας των παραλείψεών του αυτών χάθηκαν τόσα χρήματα από το Ταμείο του δήμου και ότι αυτές τις 900.000 ευρώ καλούνται τώρα να τις καταβάλουν οι πολίτες μέσα από τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Να πληρώσουν δηλαδή αυτοί τα σπασμένα της αβλεψίας, της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της αμέλειας του κ.Μαυρομάτη.