του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που σχεδόν πέρασε απαρατήρητο από τα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και στο οποίο 218.002 συμπατριώτες μας ψήφισαν ένα βροντερό ΟΧΙ στο ξεπούλημα του νερού που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

 

 

Έχει σημασία να πούμε ότι είχαν στηθεί κάλπες έξω από 181 εκλογικά τμήματα, 11 δήμων της περιοχής και οι 218.02 ψηφοφόροι που έριξαν την ψήφο τους, ήταν το 50% όσων είχαν ψηφίσει λίγο πριν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  Και επειδή παρακολουθήσαμε επί ώρα τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού και είδαμε από κοντά τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονταν, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμές, μπροστά στα τραπεζάκια με την κάλπη, πιστεύουμε ότι αν υπήρχαν περισσότερα συνεργεία και διευκολύνονταν καλύτερα ο κόσμος, τότε θα ψήφιζαν και πολλοί περισσότεροι στο δημοψήφισμα του νερού.

 

Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να είναι διπλά υπερήφανοι, για την προάσπιση του συλλογικού αγαθού του νερού, αλλά και για την προάσπιση της ουσίας της δημοκρατίας, που είναι η αδιαμεσολάβητη έκφραση της βούλησης των πολιτών. Πολύ περισσότερο που ο Καλλικράτης προβλέπει τα τοπικά δημοψηφίσματα για τοπικά ζητήματα και οποιαδήποτε τυπολατρική ανάγνωση που θα «αγνοεί» το αποτέλεσμα θα είναι βαθιά, έως και προσβλητικά, αντιδημοκρατική.

Η μαζικότατη συμμετοχή και η απήχηση του δημοψηφίσματος στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, όπου ψήφισαν στα 11 εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί, συνολικά 10.808 πολίτες,  για να στείλουν ένα εκκωφαντικό ΟΧΙ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στο συντριπτικό ποσοστό του98,15%, αποτελεί και μία μεγάλη επιτυχία, μία πρώτη νίκη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού». Καθώς ήταν η μόνη από τους συνολικά τέσσερις συνδυασμούς που πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές, η οποία όχι μόνο πήρε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση υπέρ του δημοψηφίσματος και το προπαγάνδισε έντονα σε όλες τις προεκλογικές της εκδηλώσεις, αλλά επίσης συνέβαλε στην επιτυχία του, διαθέτοντας μέλη της που προσέφεραν εθελοντικά άπειρες ώρες στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

Την ίδια στιγμή, οι άλλες δύο «μεγάλες» παρατάξεις Μαυρομάτη και Τσαμασλή, τηρούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εκκωφαντική σιωπή επί του θέματος, αρνούμενες να ψελλίσουν έστω μία λέξη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ενώ δυστυχώς η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα έπρεπε να ήταν ο ένθερμος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από αυτό, με τον ισχυρισμό ότι «το δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή δημοτικοποίηση που προβάλλεται είναι πλαστό γιατί και οι δυο προοπτικές οδηγούν σε πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες και πιο ακριβές για το λαό».

 

Σε αντίθεση με αυτές τις αντιλήψεις, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» πρόσφερε με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες της ώστε να μην ξεπουληθεί το νερό, που είναι μαζί με τον αέρα που αναπνέουμε, το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό. Ευαισθητοποιώντας παράλληλα τους συνδημότες μας με το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μας αφορά άμεσα. Δεδομένου ότι η ΕΥΑΘ διαχειρίζεται την αποχέτευση του δήμου Θερμαϊκού. Και με το πέρασμά της στα χέρια οποιουδήποτε ιδιώτη, θα μπορούσαν τα τέλη αποχέτευσης να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

 

Ας είναι βέβαιοι οι συνδημότες μας ότι παρόμοιους ωραίους και μεγάλους αγώνες είναι αποφασισμένη να δώσει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με όλες τις δυνάμεις της και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και έξω από αυτό. Και όσοι πίστεψαν ότι έχουν να κάνουν με μία ευκαιριακή προεκλογική σύμπραξη, γρήγορα η παράταξή μας με τις δραστηριότητές τους θα αποδείξει έμπρακτα το πόσο άδικο είχαν. Καθώς η γνήσια λαϊκή συμμαχία που χτίστηκε, από δω και πέρα δείχνει τη δυναμική της. Πολύ περισσότερο που διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους ότι «η Συμπολιτεία ήρθε για να μείνει».