Μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

μικτόlogoΑνεξαρτήτως του εάν θα έχουμε από Δευτέρα δήμαρχο Θερμαϊκού τον κ.Γιάννη Μαυρομάτη ή τον κ.Γιώργο Τσαμασλή, ο πραγματικός νικητής αυτών των δημοτικών εκλογών στην περιοχή του Θερμαϊκού, είναι η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Μία δημοτική παράταξη που στους δύο μόλις μήνες της ύπαρξής της, κατόρθωσε χωρίς χρήματα, χωρίς την παραμικρή τηλεοπτική προβολή, χωρίς στήριξη, με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό, να κάνει θαύματα, κάτι που το αναγνωρίζουν ακόμη και όσοι δεν την ψήφισαν την περασμένη Κυριακή.

 

Η “Συμπολιτεία” αυτό το σύντομο χρονικά διάστημα, κατόρθωσε το ακατόρθωτο, πετυχαίνοντας να αποσπάσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Δίδαξε ήθος, δίδαξε συνέπεια, είπε στους πολίτες τα πράγματα με το όνομά τους, κατέθεσε αλήθειες, αρνήθηκε να σκορπίσει ποταμούς υποσχέσεων ή να δημιουργήσει τεχνητούς παραδείσους, όπως κατά κόρον έπρατταν οι άλλοι συνδυασμοί. Έκανε έναν καλό προεκλογικό αγώνα, χωρίς να κατεβάζει το επίπεδο σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά λειτουργώντας μόνο με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Η εβδομάδα που πέρασε, με τους δύο υποψηφίους δημάρχους για το δήμο Θερμαϊκού,  κ.Τσαμασλή και Μαυρομάτη να κατεβάζουν στο ναδίρ το ήδη πολύ χαμηλό επίπεδο  συζήτησης, την ένδεια επιχειρημάτων που τους διέκρινε και τις προσωπικές επιθέσεις, έδειξε το πόσο φτωχός έγινε ο λόγος στην περιοχή μας με την απουσία της «Συμπολιτείας». Πολύ περισσότερο που το θέαμα γινόταν απογοητευτικό, βλέποντας κανείς τους δύο διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος να αναλώνουν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης στο που γεννήθηκε ο καθένας από τους δύο, αν είναι “γέννημα-θρέμμα” και που κατοικεί, λες και είναι αυτό το μείζον ζήτημα σήμερα για το δήμο Θερμαϊκού και τα τεράστια προβλήματά του.

 

Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει τελικά. Και η ψήφος των συνδημοτών μας κατέταξε τη «Συμπολιτεία» στην τρίτη θέση, στερώντας της το δικαίωμα να αναμετρηθεί εκ νέου στη δεύτερη Κυριακή. Παρ όλα αυτά όμως, όλοι πλέον, ακόμη και οι αντίπαλοί της, αναγνωρίζουν ότι η παράταξή μας πέτυχε μία μεγάλη νίκη, ανατρέποντας όλα τα ισχύοντα μέχρι σήμερα εκλογικά δεδομένα στο δήμο Θερμαϊκού. Και το τελικό 19% των ψήφων που έλαβε, θεωρείται από όλους ως μία πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

Οι αδυναμίες

Υπήρξαν όντως αρκετά αρνητικά σημεία που στέρησαν τη δυνατότητα στη «Συμπολιτεία» να εισέλθει με αξιώσεις στο δεύτερο γύρο. Όπως

-Καθυστερημένη εκκίνηση: Η παράταξη ξεκίνησε ουσιαστικά την προεκλογική της εκστρατεία δύο μόλις μήνες πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου, οπότε εκλέχθηκε ο επικεφαλής της στο δημοτικό θέατρο της Επανομής. Κι αυτό, την ώρα που ο μεν κ.Μαυρομάτης είχε αρχίσει να δουλεύει για την αναρρίχησή του στη Δημαρχία από την επομένη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, ενώ ο κ.Τσαμασλής είχε εκδηλώσει την απόφασή του, από τον Ιανουάριο ακόμη, να είναι υποψήφιος, στην πραγματικότητα όμως εργάζονταν στην κατεύθυνση αυτή καιρό πριν, μέσα από την Αντιπεριφέρεια.

-Χαμηλή αναγνωρισιμότητα: Όταν ξεκίνησε η «Συμπολιτεία» ήταν χαμηλή η αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής της, όμως το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα μισά περίπου της προεκλογικής εκστρατείας, με το επί 24ωρου σχεδόν βάσεως τρέξιμο και τη σαρωτική συνεχή παρουσία σε όλο το εύρος του αχανούς δήμου

-Οικονομικά: Η παράταξη έβγαλε όλο τον προεκλογικό της αγώνα, στηριγμένη αποκλειστικά και μόνο στη συνεισφορά των μελών και των υποψηφίων της. Με συνέπεια, ακόμη και σήμερα το ταμείο της να είναι μείον, παρά την πολύ σφιχτή διαχείριση που υπήρξε. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι αντίπαλοί της ξόδευαν αφειδώς χρήματα για χλιδάτα εκλογικά κέντρα, για εκατοντάδες γιγαντοαφίσες, αλλά και πληρωμένες καταχωρήσεις σε έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή πόσο πραγματικά κόστισαν οι εκλογές στον καθένα.

-Οργανωτικά: Η συμμετοχή του επικεφαλής και των περισσοτέρων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές, αλλά και η δημιουργία οργανωτικών σχημάτων και επιτροπών που ποτέ δεν δούλεψαν, αποτέλεσε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονταν από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη όπως ο Παναγιώτης Ερμείδης, ο Γιώργος Κανούλας κ.α.

-Συγκρότηση ψηφοδελτίου: Η καθυστερημένη εκκίνηση της «Συμπολιτείας», είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εμφανή αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης υποψηφίων, καθώς διακείμενοι ευμενώς προς τις ιδέες και τις αρχές της παράταξης αυτοδιοικητικοί παράγοντες, είχαν ήδη συμφωνήσει με άλλες παρατάξεις. Σοβαρό εμπόδιο στην έγκαιρη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αποτέλεσε και η αποχώρηση για δικούς τους προσωπικούς λόγους ορισμένων υποψηφίων που ήδη είχαν εκδηλωθεί με τη «Συμπολιτεία», κάποιοι εκ των οποίων εντάχθηκαν σε Περιφερειακά ψηφοδέλτια, άλλους συνδυασμούς ή έμειναν στα σπίτια τους.

-Αδυναμία στις τοπικές κοινότητες: Η έλλειψη επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες το προηγούμενο διάστημα στις τοπικές κοινότητες του Αγγελοχωρίου και της Κερασιάς και η αδυναμία εξεύρεσης υποψηφίων, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά της «Συμπολιτείας», εξαιτίας και της σαρωτικής παρουσίας εκεί του κ. Μαυρομάτη. Ανεξήγητο παραμένει επίσης το χαμηλό ποσοστό που καταγράφτηκε στο Μεσημέρι.

-Παράταξη Στεφανίδη: Μία αρνητική εξέλιξη που επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν η διάλυση της παράταξης Στεφανίδη, την ημέρα κατάθεσης στο Πρωτοδικείο των ψηφοδελτίων. Ήταν ίσως το σημείο όπου έγειρε η πλάστιγγα προς την κατεύθυνση Τσαμασλή, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η παράταξη «Δημιουργική Ανανέωση», που απευθύνονταν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Αντιπεριφερειάρχη, του έκοβε ένα ικανό ποσοστό προς όφελος της «Συμπολιτείας».

 

Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που εξαρχής ήταν βουνό, το οποίο έφραζε το δρόμο της «Συμπολιτείας», ξεπεράστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την γεμάτη αυταπάρνηση και ψυχικό μεγαλείο δουλειά των στελεχών και των υποψηφίων της παράταξης. Που άφησαν στην άκρη υποχρεώσεις και δισταγμούς, για να αφοσιωθούν ολόψυχα στον δύσκολο αλλά τίμιο αγώνα της «Συμπολιτείας», δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και εξαντλώντας όλα τα αποθέματα δημιουργικότητας που διέθεταν.

 

Ένα άλλο θετικό στοιχείο, ήταν η ευρύτητα του ψηφοδελτίου που αποτελούνταν όχι μόνο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διέδιδαν οι αντίπαλοι της «Συμπολιτείας», προσπαθώντας να δημιουργήσουν τείχη περιχαράκωσης, αλλά και από μέλη και φίλους και από άλλους πολιτικούς κύκλους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, συγκροτώντας έτσι μία ευρεία λαϊκή συμμαχία. Και σ΄αυτό, θέλω να πιστεύω ότι βοήθησε επαρκώς η προσωπικότητα του επικεφαλής της παράταξης, η αγωνιστική του διαδρομή αλλά και η ανένταχτη πορεία του τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Θα πει κανείς ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Πολύ περισσότερο που ο στόχος εξαρχής, ήταν η είσοδος της παράταξης στο δεύτερο γύρο, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από τον άνεμο αισιοδοξίας που επικρατούσε στα στελέχη και τους υποψήφιους του συνδυασμού, κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους λόγους που προαναφέραμε.

 

Διατυπώθηκε συγκρατημένα η άποψη ότι εάν ήταν περισσότερο εμφανής προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ η ταυτότητα της «Συμπολιτείας», ίσως τότε να εισέπραττε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, λόγω και της αγανάκτησης του κόσμου για τους κυβερνώντες που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνεται, αν δει κανείς τα ποσοστά που κατέγραψαν συγγενείς πολιτικά συνδυασμοί, οι οποίοι πήραν μέρος στις εκλογές σε άλλους δήμους της χώρας. Αντιθέτως μάλιστα, το ποσοστό της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» συγκρινόμενο, θεωρείται ως ένα από τα υψηλότερα.

 

Πάντως, με τους τρεις δημοτικούς συμβούλους και τους έξι τοπικούς συμβούλους που εξέλεξε η παράταξη, μπορεί από δω και πέρα να αποτελέσει τον καταλυτικό φορέα δραστηριοτήτων στο δήμο Θερμαϊκού. Δεδομένου ότι και η νέα διοίκηση του δήμου, όποια κι αν είναι αυτή, πολύ σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, υπό το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων που από την πρώτη ημέρα θα αντιμετωπίσει, αλλά και των προεκλογικών υποσχέσεων που θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν.

 

 

Στο χέρι των στελεχών, των μελών και των εκλεγμένων συμβούλων της «Συμπολιτείας» είναι να οργανώσουν καλύτερα τη δουλειά της παράταξης, να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της, ούτως ώστε να την κάνουν πιο αξιόμαχη και πιο αποτελεσματική, κάτι που θα αυξήσει την απήχησή της. Εξάλλου, το διακηρύξαμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος: «Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ήρθε για να μείνει και θα μείνει».