anapΑντιαναπτυξιακό, χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2015, δηλώνει ότι θα τον καταψηφίσει και καθώς δεν αποτελεί, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της, ζητά την απόσυρσή του και τη σύνταξη νέου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:

«Ο Προϋπολογισμός, μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα,  αποτελούν για κάθε Δήμο, το μόνο και ουσιαστικό εργαλείο για την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες. Αποτελεί τον οικονομικό τους καθρέφτη και αποτυπώνει την πολιτική κατεύθυνση και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.
Επομένως, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και διαδικαστικά , ούτε κατά τη σύνταξή του, ούτε κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του.
Η ανάλυση του προϋπολογισμού σε κωδικούς και πηγές χρηματοδότης, η απαίτηση για πλήρη αντιστοίχιση ανταποδοτικών τελών και υπηρεσιών, για επιμέρους και συνολικό ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων, αποσκοπεί στη διαφάνεια τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στον έλεγχό του.
Για εμάς, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», η λογική σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ακολουθεί τις έννοιες της ανάπτυξης και της διεκδίκησης, αφού πρώτα «έχουν γίνει κτήμα» οι ανάγκες των δημοτών, με στόχο την επίλυσή τους. Επομένως, αυτός ο στόχος θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός για το 2015, όπως και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα που συζητήσαμε πριν λίγες ημέρες, δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Επειδή κατά κανόνα αυτή η φιλοσοφία απουσιάζει όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, γι αυτό και είδαμε στις περισσότερες σχεδόν μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να υπάρχουν συνεχείς αναμορφώσεις, απόδειξη της προχειρότητας σύνταξης του προϋπολογισμού.
Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα και να ενημερώσουμε σχετικά τους συνδημότες μας ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με τις οδηγίες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ασφυκτικής επιτήρησης της Κεντρικής Διοίκησης και επομένως είναι ένας κατευθυνόμενος Προϋπολογισμός.

Ανατρέχοντας στις σελίδες του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2015, ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι επαναλαμβάνεται αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καθώς η δυνατότητα του Δήμου στο να εισπράξει και να διαχειριστεί χρήματα, εξαντλείται στις τακτικές επιχορηγήσεις. Επιχορηγήσεις από ένα ανάλγητο κράτος, που μέχρι σήμερα περιέκοψε τους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδόν κατά 60%, ενώ παράλληλα χωρίς ντροπή αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να μετατρέψει τους Δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, ώστε να εισπράττουν αυτοί τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια που επιβλήθηκαν.  Να τους χρησιμοποιεί ως το «μακρύ χέρι» της κρατικής διοίκησης σε τοπικό επίπεδο.

Απέναντι στην τακτική αυτή, θα πρέπει να αντιδράσουμε και μάλιστα δυναμικά. Να καταγγείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις το απαράδεκτο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των δήμων όλης της χώρας, λειτουργεί μέσα «στα δεσμά» του παρατηρητηρίου. Με συνέπεια, τη δραστική περικοπή και την εγκατάλειψη κοινωνικών δράσεων.

Επʼ ουδενί δεν καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής μας σε έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, κάλυψη των αναγκών σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, νέα κτίρια, σεισμική θωράκιση των σχολείων, δημιουργία πεζοδρομίων που στις περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες είναι ανύπαρκτα, κλπ. Τα ποσά που προϋπολογίζονται για δαπάνες που αφορούν κοινωνικά προγράμματα, φροντίδα ηλικιωμένων, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, στήριξη ανέργων και άστεγων συνδημοτών μας  κ.λ.π. όχι μόνο δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες αριθμητικά και ποιοτικά αλλά στηρίζουν την επιβίωσή τους, στη συμμετοχή των δημοτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η παράταξή μας καταψηφίζει τον παρόντα προϋπολογισμό, απευθύνοντας έκκληση στη διοίκηση του δήμου να τον αποσύρει, συντάσσοντας νέο μετά από σχετική συζήτηση στην  Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και με τα Τοπικά Συμβούλια, για να τον επαναφέρει μέσα στο Νοέμβριο».