morsiΚάιρο, Αίγυπτος

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε το Σάββατο σε θάνατο δύο υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κρίνοντάς τους ένοχους για φόνο στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει πέρυσι στην Αλεξάνδρεια μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου από τον στρατό.

Οι δύο καταδικασθέντες κατηγορούνταν, μεταξύ άλλων, ότι είχαν ρίξει νεαρά άτομα από τη σκεπή ενός κτιρίου της Αλεξάνδρειας.

Ο δικαστής αποφάνθηκε πως οι φάκελοί τους θα διαβιβασθούν στον μουφτή, την υψηλότερη θρησκευτική αρχή της χώρας που επανεξετάζει τις θανατικές καταδίκες.

Οι δύο είναι μεταξύ 63 κατηγορουμένων οι οποίοι δικάζονται στην Αλεξάνδρεια για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανατροπή του Μόρσι. Το δικαστήριο θα εκδώσει ετυμηγορίες για τους άλλους 61 κατηγορουμένους στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Ahram.

Σε μια χωριστή υπόθεση τη Δευτέρα, αιγυπτιακό δικαστήριο στη νότια επαρχία Μίνια είχε καταδικάσει σε θάνατο 529 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάννων του Μόρσι, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγώντας σε βίαιες διαδηλώσεις με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.