Η διάβρωση είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται ή επιταχύνεται από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και κατασκευές. Κορυφαίο παράδειγμα η κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 στο αεροδρόμιο με μπάζωμα της θάλασσας. Υπάρχουν όμως κι άλλα, όπως το αλιευτικό καταφύγιο στους Ν. Επιβάτες ή οι δυο λιθορριπές μπροστά από το ΚΑΠΠΑ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει διαταραχτεί ανεπανόρθωτα η ακτομηχανική δίαιτα της ακτογραμμής: σε άλλα σημεία παρατηρείται έντονη διάβρωση και σε άλλα μεγάλης έκτασης προσαμμώσεις.
Οι προσαμμώσεις καμιά φορά βολεύουν, πχ χρησιμοποιούνται ως γήπεδα βόλευ. Με τη διάβρωση όμως τι γίνεται;
Σε λίγα, ελάχιστα, χρόνια ο παραλιακός δρόμος της Περαίας και τα πρώτα σπίτια θα πέφτουν στη θάλασσα, ενώ στο ΚΑΠΠΑ θα έχει εξαφανιστεί εντελώς το μεγάλο πλάτωμα μπροστά από τις εγκαταστάσεις. Ακόμα, όταν ολοκληρωθεί η καταστροφή των τεχνητών αμμοθινών η θάλασσα θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν έναν αιώνα, θα κατακλύσει δηλαδή τα Τσαϊρια.
Είναι προφανές ότι η επερχόμενη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη για το δήμο Θερμαϊκού αλλά και για πολλούς από τους δημότες.
Μια από τις πρώτες ενέργειες που οφείλει να κάνει η επόμενη δημοτική αρχή είναι να αναθέσει σε ειδικούς τη μελέτη για αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και να ζητήσεις τις προβλέψεις τους για τη συνέχεια καθώς και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης διοίκησης (σχεδόν 8 χρόνια) ενημερώναμε τακτικά το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το σημαντικό αυτό θέμα. Την τελευταία φορά, πριν ένα χρόνο περίπου, καταθέσαμε εγγράφως, από κοινού με τον Πάνο Ερμείδη, την πρόταση που περιέγραψα στην προηγούμενη παράγραφο.
Δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση από το δήμο, όπως και από την Περιφέρεια. Ο προφανής λόγος είναι ότι η επέκταση του διαδρόμου 10/28, η οποία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της διάβρωσης των ακτών, έπρεπε να μείνει όχι απλά εκτός κριτικής, αλλά και χωρίς την παραμικρή ενόχληση.
Αυτή η καταστροφική αδράνεια και η αμέλεια πρέπει να παραμεριστούν το συντομότερο και ο δήμος Θερμαϊκού να αναλάβει τις ευθύνες του, για την προστασία του περιβαλλοντικού, του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού πλούτου, που κινδυνεύουν άμεσα.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου Θερμαϊκού καταστρέφεται
του Πάνου Ζέρβα
Το παραλιακό μέτωπο είναι ένα από τα πολύ καλά χαρτιά που διαθέτει ο δήμος Θερμαϊκού, κι όμως αφήνεται να καταστραφεί. Δεν μιλάω για τη μετατροπή του σε ανοιχτό και ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο: αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά ανατάξιμο. Διορθώνεται. Αυτό που δεν διορθώνεται είναι η καταστροφή της ακτογραμμής από τη διάβρωση, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς, σε διάφορα σημεία.
ΥΓ. Υπενθυμίζω στους φίλους της περιοχής ότι είμαι υποψήφιος με τη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” και… αναζητώ ψήφους!