Μέχρι στιγμής έξι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος. Οι κύριοι Μωραΐτης, Κασσής, Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Αραμπατζή, ο κ. Βλάχος και ο κ. Τζαμτζής από τη ΝΔ με τοποθετήσεις τους στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τον κ. Κασσή να δηλώνει ευθέως ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη δεν πρόκειται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Μαρκόπουλος-ΝΔ: Μοντέλο για την μετά τα μνημόνια εποχή
Με την φράση «Όχι άλλη άρνηση. Να κάνουμε αναμέτρηση μεταρρυθμίσεων», ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος το πολυνομοσχέδιο και καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους να μην το στηρίξουν.
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή αναπτυξιακή τομή για την αναγκαία αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν το κόστος ζωής, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και διαχέουν τα κέρδη σε πολλούς – για να καταλογίσει «σε όσους με την συνεχή άρνηση, αντιστέκονται άκριτα», ότι στηρίζουν μόνο “τους έχοντες”.
«Το σχέδιο νόμου είναι συνολική και ουσιαστική αλλαγή οικονομικού μοντέλου για την μετά τα μνημόνια εποχή. Η επανάληψη του ιδίου λάθους της μεταπολιτευτικής εποχής οδηγεί την χώρα σε νέα αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι τώρα είναι η στιγμή των μεταρρυθμίσεων «που η χώρα ξεμπερδεύει με το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση και ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. «Πρόκειται για επάνοδο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε ότι μοιράζεται το πρωτογενές πλεόνασμα στους φτωχότερους της χώρας, ανοίγουν επαγγέλματα, διευθετείται η απεμπλοκή των τραπεζών από την αγκαλιά του Δημοσίου και μειώνονται μια σειρά φόρων και προστίμων. Ειδικά για το θέμα του γάλακτος, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι με την προβλεπόμενη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να γίνει μικροδιαθέτης, ενώ το υφιστάμενο μοντέλο μείωσε κατά 30% τον αριθμό των κτηνοτρόφων.
Τσακαλώτος-ΣΥΡΙΖΑ : Πρώτα οι κοινωνικές ανάγκες
“Η ανάκαμψη θα έρθει με όρθια την κοινωνία και με δική της συμμετοχή της. Δεν μπορεί να ‘ρθει με αστάθεια και με μια πεθαμένη κοινωνία που φοβάται” αντέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το σκεπτικό του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ριζικά διαφορετικό από εκείνο των εισηγητών της συμπολίτευσης, καθώς προέταξε τις κοινωνικές ανάγκες, αντί για την οικονομική εξωστρέφεια.
“Θέλουμε χαμηλή την τιμή του γάλακτος, αλλά και παραγωγικό ιστό. Θέλουμε φθηνά βιβλία, ψωμί και φάρμακα, αλλά και ζωντανές κοινότητες, γειτονιές με ασφάλεια, πρόσβαση στον πολιτισμό. Θέλουμε να καταναλώνουμε αλλά θέλουμε και πολίτες-γονείς με ελεύθερο χρόνο την Κυριακή. Η οικονομία είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν είναι τα πάντα εμπορεύματα. Ο κος Χατζηδάκης μας ειρωνεύεται καλώντας μας να κάνουμε “κίνημα υπέρ των υψηλών τιμών”: Εμείς βασιζόμαστε σε πολίτες που ξέρουν την τιμή, αλλά και την αξία των πραγμάτων” σημείωσε ο κος Τσακαλώτος.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε την ανάγκη ύπαρξης επενδυτικών τραπεζών, ειδικού σκοπού, με κοινωνική ωφέλεια. “Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό αν οι τράπεζες παραμείνουν στο κράτος, αλλά δεν ισχύει και το αντίθετο, καθώς οι εμπορικές τράπεζες δεν υπηρετούν την οικονομία, αλλά δίνουν χρήματα και σε φούσκες και σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες”. Για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας δε, ρώτησε την πλειοψηφία αν εκτιμά πως θα λυθεί με τις εταιρείες μίσθωσης εργασίας και με τις απολύσεις: “Επιστρατεύονται μελέτες “μίκυ μάους”, την ώρα που αποδεικνύεται στην αγορά, πως οι απολύσεις δεν βοηθούν την απασχόληση, αλλά τη βίαιη προλεταριοποίηση. Και σεις του ΠΑΣΟΚ που λέτε πως “δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί”, έτσι θα τους αλλάξετε; Με το να εμποδίζετε τον κόσμο να οργανωθεί;” αναρωτήθηκε.
Κωνσταντινόπουλος-ΠΑΣΟΚ : Όταν εμείς μιλούσαμε για μεταρρυθμίσεις, κάποιοι πετούσαν χαρταετό
“Όταν εμείς μιλούσαμε για μεταρρυθμίσεις, κάποιοι πετούσαν χαρταετό εδώ στο Ζάππειο και κάποιοι μας έλεγαν “μερκελιστές”. Και τώρα ακούσαμε τον κο Δραγασάκη να εμπνέεται απ’ αυτά που λέει η κα Μέρκελ. Μήπως έχουμε νέους μερκελιστές εδώ μέσα στη Βουλή;” απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως με το πολυνομοσχέδιο “επικυρώνουμε τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης για την τελική έξοδο της χώρας απ’ την κρίση” και υπενθύμισε πως από τα 28 δισ. της δημοσιονομικής προσαρμογής, “τα 25 δισ. τα είχαμε πετύχει εμείς πριν τις εκλογές του 2012. Σήμερα δεν πανηγυρίζουμε, ούτε καταστροφολογούμε: Είμαστε ρεαλιστές, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας”.
“Απόδειξη ότι η κοινωνία μπορεί να τα καταφέρει, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα” τόνισε ο κος Κωνσταντινόπουλος: “Όσοι στοιχημάτιζαν πως η χώρα θα χρεοκοπήσει έχασαν όλα τα στοιχήματα. Με το πλεόνασμα αυτό, μπορούμε να δώσουμε 1 δισ. για αποπληρωμή οφειλών, 1 δισ. για αποπληρωμή δανείων, 350 εκ. στο ΙΚΑ, 525 εκ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα, εκ των οποίων 20 εκ. για φροντίδα των αστέγων, 20 εκ. για φαρμακευτική κάλυψη σε όσους έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα – κάτι που υπήρξε πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Και 450 εκ. θα διατεθούν δίκαια, με κριτήρια, στους κοινωνικά αδύναμους”.
Ο κος Κωνσταντινόπουλος κατά τα άλλα, αναρωτήθηκε “αν συνιστά μεταρρύθμιση ή μνημονιακή υποχρέωση, η κατάργηση της διάταξης για φορολογία 15% στις οφ σορ εταιρείες”.
Στον αγορητή του ΠΑΣΟΚ απάντησε αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Μακρή-ΑΝΕλ : Τραπεζίτες έβγαλαν κεφάλαια στα Κέυμαν
“Υφίσταται περίπτωση Ελλήνων τραπεζιτών που έχουν βγάλει κεφάλαια στα νησιά Κέυμαν με private banking και τώρα θέλετε να ανακεφαλοποιήσετε με χρήματα όλων μας;” ρώτησε την κυβέρνηση στη δική της ομιλία, η ειδική αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
Η κα Μακρή στηλίτευσε την κυβερνώσα πλειοψηφία για την “τροπολογία- όνειδος” που υπερψήφισε προ ημερών, με την οποία “χαρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προστίμων για ενδοομιλικές συναλλαγές”, καθώς και “τα 500 εκ. ευρώ του ΦΠΑ των Γερμανών της Χόχτιφ στο αεροδρόμιο”.
“Μετατρέπετε το φάρμακο σε είδος των σούπερ μάρκετ: 2-3 ξένες εταιρείες θα έχουν μαζέψει όλη την αγορά και θα εφαρμόζουν την πολιτική του ιδιωτικού μονοπωλίου. Καταδικάζετε να πίνουν οι καταναλωτές τα ληγμένα γάλατα απ’ τη Γερμανία και την Ολλανδία. Κλείνετε τα Επιμελητήρια, περνάτε σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων. Αφού καταφέρατε να κλείσετε την ΑΓΕΤ επί Μητσοτάκη, ολοκληρώνετε το έργο σας σήμερα διευκολύνοντας τις εισαγωγές…” σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Μακρή.
Παναγιώταρος-ΧΑ : Το μήνυμα θα το πάρετε μετά τις εκλογές
“Ο εισηγητής της κυβέρνησης μέχρι πριν μήνες έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν αυτό δεν είναι κωλοτούμπα τι είναι;” αναρωτήθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. “Ο κος Μαρκόπουλος μας είπε πως καταφέραμε να μην δεχθούμε ομαδικές απολύσεις, την ίδια στιγμή βεβαίως, που η ανεργία έχει φτάσει στο 30%, άλλοι δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ το μήνα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άνεργοι”.
Ο κος Παναγιώταρος εκτίμησε πως οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν “ένα ακόμα μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει μόνον μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και άλλες ύποπτες, χωρίς να γνωρίζουμε έναντι ποίων έχουν αναληφθεί. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, είπε πως θα δώσουμε λεφτά σε ασθενείς ομάδες πολιτών, αλλά δεν μας είπε ότι την τελευταία 4ετία, οδηγήσατε πάρα πολλές κατηγορίες πολιτών στην απόλυτη ένδεια – και τα ψίχουλα που θα τους δώσετε είναι εξευτελιστικά γι’ αυτούς. Το μήνυμα θα το πάρετε μετά τις εκλογές, γιατί ο κόσμος πλέον δεν μασάει κουτόχορτο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Παναγιώταρος.
Ξηροτύρη-ΔΗΜΑΡ : Συμβάλλαμε στη διάθεση του πλεονάσματος
“Η προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση καρκινοβατεί. Η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αρχίζει με το ισχνότατο και αβέβαιο για τη διατηρησιμότητά του πλεόνασμα” παρατήρησε στην ομιλία της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). “Εμείς είχαμε συμβάλλει στο να διατεθεί το 70% του πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, αλλά για την επίτευξή του υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να επουλώσει τις πληγές. Παρότι η αναδιανομή αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση, αφήνετε πάρα πολλά πράγματα να ρυθμιστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις…” σημείωσε η κα. Ξηροτήρη.
Η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εκτίμησε επίσης πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την όλη συζήτηση για την “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ” προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη: “Κάνατε κάποιες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα, που δεν κάλυψαν ωστόσο τους προβληματισμούς, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός – και το γάλα, ούτε φθηνότερο γίνεται, ούτε σαφέστεροι γίνονται οι κανόνες υγιεινής. Θα ψάχνει ο πολίτης τη διαδικασία παστερίωσης της κάθε εταιρείας…”. Όσον αφορά το βιβλίο, “αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης της κοινωνίας και δεν το προστατεύετε. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις” εκτίμησε η βουλευτής.
Καραθανασόπουλος-ΚΚΕ : Ανάπτυξη στα συντρίμμια της εργατικής τάξης
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε στην ομιλία του πως το πολυνομοσχέδιο “αποκαλύπτει το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα δημοσιονομικά και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα”, καθώς “και τα δύο οδηγούν σε θυσίες την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων”.
“Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ως κυβέρνηση είστε απόλυτα συνεπείς στο στόχο να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα για να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όμως θα βασίζεται στα συντρίμμια της εργατικής τάξης και στη συρρίκνωση των αυταπασχολούμενων” σημείωσε ο κος Καραθανασόπουλος. “Καταργείτε την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς όφελος των σχολαρχών. Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών. Δημιουργείτε γραφεία επινοικίασης εργαζόμενων…”. Από την άλλη ωστόσο, και η αντιπολίτευση είναι “ψευδεπίγραφη”, από τη στιγμή που δεν καταδικάζει την πολιτική της Ε.Ε., ενώ αποτελεί “ψευδοδίλημμα” και το ερώτημα “λιτότητα ή καπιταλιστική ανάπτυξη” που προβάλλεται από την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση: “Μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού” τόνισε ο αγορητής του ΚΚΕ.
Κόντρα Γεωργιάδη-Παπαδημούλη
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη πυροδότησε μια φράση του τελευταίου προς τα κυβερνητικά έδρανα για το πολυνομοσχέδιο.
«Φέρατε εδώ ένα τούβλο 800 σελίδων σαν τα βιβλία που πουλούσε ο κ. Γεωργιάδης με τις ντάνες» είπε ο κ. Παπαδημούλης επισπεύδοντας την ομιλία του υπουργού Υγείας για να του απαντήσει ότι ο ίδιος πουλάει βιβλία γιατί δεν έχει ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα όπως εκείνος. «Να τα χαίρεστε. Αλλά μιλώντας με μαρξιστικούς όρους, εσείς είστε εδώ ο εκπρόσωπος των μεγαλοκεφαλαιούχων» είπε προς τον κ. Παπαδημούλη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για «την συνήθειά του σε προσωπικές επιθέσεις και «ανοίκειους υπαινιγμούς» και πρόσθεσε: «Δεν απαντώ σε αυτά. Σημειώνω όμως πως είναι το πρόσωπο που διατυμπανίζει πως σιχαίνεται τους Αριστερούς και τους κομμουνιστές. Τέτοιες επιθέσεις από αυτά τα άτομα για μένα είναι τίτλος τιμής».
«Ο κ. Παπαδημούλης είχε μια εξαιρετική έμπνευση να μου επιτεθεί επειδή μου αρέσει η ελευθερία και όχι ο ολοκληρωτισμός και ο κομμουνισμός. Εκείνος μίλησε για τα βιβλία μου. Και του απαντώ ότι εγώ έχω στην τράπεζα 30.000 ευρώ. Πολύ θα ήθελα να έχω το δικό του ενάμισυ εκατομμύριο. Αλλά εργάζομαι από μικρός και δεν αξιώθηκα να έχω τόσα χρήματα» ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαδημούλη είπε: «Την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός. Γιατί εσείς εκπροσωπείτε εδώ τους μεγαλοκεφαλαιούχους, μιλώντας με μαρξιστικούς όρους».
Συνεχίζουν να διαφωνούν Μωραΐτης-Κασσής
Εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές.
«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών μπιτ παρά».
Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στην σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση η όχι, πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.
Πάντως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο – που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις – όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».
Ενστάσεις και από Τζαμτζή-Σηφουνάκη
Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με Τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».
Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές ο Πάρις Μουτσινάς, είπε πως το πολυνομοσχέδιο παραπέμπει σε εκατοντάδες διατάξεις και δεν διαβάζεται ενώ τόνισε ότι με την ψήφισή του «βάζουμε οι ίδιοι σφραγίδα στα διαβατήρια των παιδιών μας για το εξωτερικό».
Επιφυλάξεις και από Βλάχο-Αραμπατζή
Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.
Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.
«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.
«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
Ομιλία Στουρνάρα
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε συνεπής στα όσα είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και όσοι επένδυσαν στην καταστροφή και στο φόβο διαψεύστηκαν. Το πολυνομοσχέδιο και κυρίως ο στόχος της καταπολέμησης της ανεργίας, θέτουν πλέον επιτακτικά την ανάγκη για συγκλίσεις και συνεργασίες – τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κος Στουρνάρας, σημείωσε πως η 7μηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπως αποτυπώνεται στο πολυνομοσχέδιο, επιβεβαιώνει την αλήθεια των κυβερνητικών εξαγγελιών, πως δεν θα λαμβάνονταν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, θα προέκυπτε δημοσιονομικό πλεόνασμα, η Ελλάδα όπως και το τραπεζικό της σύστημα θα ανακτούσαν την αξιοπιστία τους απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα τίθονταν τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.
“Η συνέπεια της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα, λειτουργεί πλέον αποστομωτικά για όσους, είτε από μικροψυχία, είτε λόγω κομματικών τακτικισμών, επέλεξαν το δρόμο της απόλυτης άρνησης, της μεμψιμοιρίας και του λαϊκισμού” διατράνωσε ο κος Στουρνάρας. “Όσοι παραμένουν καθηλωμένοι στην απαξιωτική αντιμετώπιση της κολοσσιαίας προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες, ήδη βρίσκονται ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Επένδυσαν στην καταστροφή και το φόβο – και δεν τους βγήκε. Κέρδισε η νηφαλιότητα, η υπευθυνότητα, η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή προσέγγιση. Όλοι σήμερα διεθνώς μιλούν για μια σημαντική επιτυχία”.
Αυτό που πλέον απομένει να εξασφαλιστεί, είναι “η επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής που φαίνεται να αποκτά η ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα συνδυαστεί με σημαντική υποχώρηση της ανεργίας, ειδικότερα για τους νέους μας”. Ο στόχος αυτός, “πρέπει πλέον να μας βοηθήσει να βρούμε έστω και τώρα, συγκλίσεις και συνεργασίες”. Ειδικά το τρίτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου “που επιφέρει σημαντικές αλλαγές με ωφελούμενους χιλιάδες φορολογούμενους, μπορεί να τύχει ευρύτατης αποδοχής…” ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών.
Κατά τα άλλα, απαντώντας σε παρατήρηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για διάταξη που εξαιρεί από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (15%) τις off shore εταιρείες, των οποίων το σύνολο των ανωνύμων μετοχών τους καταλήγει σε εισηγμένες εταιρείες, ο κος Στουρνάρας διευκρίνισε πως από τον συγκεκριμένο φόρο, εξαιρούνται ήδη οι εισηγμένες off shore εταιρείες, ή εκείνες που ανήκουν σε εισηγμένες εταιρείες σε ποσοστό 100%. Η επιβάρυνση που υπήρχε στο νόμο για τις ανώνυμες μετοχές των off shore εταιρειών (δηλαδή ο φόρος του 15%), είχε προβλεφθεί λοιπόν “εκ παραδρομής” και “επέφερε σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά”, δεδομένου ότι και οι ανώνυμες αυτές μετοχές, στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών ονομαστικοποιούνται στο επίπεδο της μητρικής εταιρείας. “Αυτό το διαβεβαιώνει τόσο το Χρηματιστήριο όσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς” σημείωσε ο κος Στουρνάρας.
Έκδηλη υπήρξε εξάλλου, η ικανοποίηση του υπουργού Οικονομικών, για την “εξαιρετικά επιτυχημένη” αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών “η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία”.
“Αυτό μεταφράζεται σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο εν γένει, αλλά πρώτα από όλα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί ξένοι επενδυτές προσέφεραν, σε λιγότερο από 24 ώρες, παραπάνω από 6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης. Οι ξένοι επενδυτές ψήφισαν με τα χρήματά τους” σημείωσε ο κος Στουρνάρας.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 2,4 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ), από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών των δύο αυτών τραπεζών απ’ το Δημόσιο, αλλά και η μείωση των ακαθάριστων δανειακών αναγκών για το έτος 2014 κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, λόγω της μη ανανέωσης κρατικών ομολόγων.
“Η αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτά σε διεθνές επίπεδο” εκτίμησε ο κος Στουρνάρας, ευχόμενος να παραμείνουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 11 δισ. που υπάρχουν σήμερα σ’ αυτό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση δημοσίου χρέους.
πηγή : aggelioforos.gr
και στο τέλος Μέλι-γάλα….