limani
Σε φαινόμενα ευτροφισμού και αναερόβιων διαδικασιών στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και όχι σε διαρροή αερίου οφείλεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η έντονη δυσοσμία, που καταγράφεται από νωρίς το μεσημέρι σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη δυτική πλευρά της πόλης, έχοντας προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους και επισκέπτες του πολεοδομικού συγκροτήματος.  
Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, αρμόδια στελέχη της διαβεβαίωσαν ότι η δυσοσμία δεν οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου. “Δεχτήκαμε την πρώτη κλήση στις 12.51 το μεσημέρι και από εκείνη την ώρα τα τηλέφωνα εξακολουθούν να χτυπούν. Σύμφωνα με την Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας μας και τον Τομέα Άμεσης Επέμβασης, η οσμή δεν οφείλεται σε αέριο. Τεχνικοί της εταιρείας, με ειδικούς μετρητές, πραγματοποιούν ελέγχους σε παροχές και φρεάτια σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και δυτικά, καθώς ανάλογα με τη ροή των ανέμων, η οσμή μετατοπίζεται από το κέντρο της πόλης -π.χ., την οδό Μοναστηρίου και τις παρακείμενες- προς τις δυτικές συνοικίες, όπως τον Εύοσμο και τις Συκιές και αντίστροφα. Από τους ελέγχους δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή αερίου. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές από όπου μας έχουν καλέσει”, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ΕΠΑ, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία εντός της ημέρας.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωναν ότι δεν έχουν δεχτεί κάποια κλήση για διαρροή ή ατύχημα, ώστε να σπεύσουν στην περιοχή.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, από τη στιγμή που η ΕΠΑ δεν έχει εντοπίσει κάποια διαρροή, το πιθανότερο είναι η έντονη δυσοσμία να οφείλεται πράγματι σε φαινόμενα ευτροφισμού και αναερόβιων διαδικασιών, τα οποία άλλωστε έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
“Στην περιοχή της 6ης προβλήτας του λιμανιού και λίγο πριν από την αερογέφυρα του Δενδροποτάμου, υπάρχει στην ουσία μια ‘χαβούζα’. Κάθε φορά που έχουμε άνοδο θερμοκρασίας και άρα ελάττωση οξυγόνου, ξεκινούν αναερόβιες διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την έκλυση δύσοσμων αερίων όπως το υδρόθειο και το μεθάνιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ευτροφισμό, αλλά υπάρχουν και πολλές παράνομες συνδέσεις από βιομηχανίες και βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στον Θερμαϊκό πολλά λύματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν από μόνα τους αυτή τη δυσοσμία”, επισημαίνει.
Κατά τον ίδιο, τα αέρια που εκλύονται δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αλλά η έντονη δυσοσμία τους, που άλλοτε παραπέμπει σε κλούβιο αυγό και άλλοτε στη χαρακτηριστική οσμή της ειδικής ουσίας που προστίθεται στο -άοσμο από τη φύση του- αέριο ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση διαρροής, είναι δυνατόν να προκαλέσουν δυσφορία, ακόμη και λιποθυμικές τάσεις. Γι’ αυτό και συνιστά σε πολίτες που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στην οσμή.